Çınarlar Camii

İlimiz, Merkez, Çınarlar Cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 14.02.1986 Tarih ve 1917 sayılı kararıyla Korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenip koruma altına alınmıştır.

Kesme taştan dik dörtken bir mekân üzerine inşa edilmiştir. Orijinalinde var olan ana kubbe 1939 yılında depremde yıkılmış olup; yerine düz kiremit çatı yapılmıştır. Yapının kuzey cephesi, son cemaat yerinden oluşmaktadır. Bu kısım yuvarlak kemerli dört taş sütun ile üç bölüme ayrılmış olup ortadaki iki taş sutün arasındaki kapıdan yapıya girilmektedir. Bu cephede üste üç tane kemerli pencere yer almaktadır. Diğer yüzlerde altta dikdörtgen formlu, üstte at nalı kemerli pencereler bulunmaktadır. Biri doğuda, diğeri kuzeyde iki kapısı vardır. Caminin iç mekânı ve dış cephesi sade bir görünüme sahiptir.

Caminin ilk inşasına, Seydi Vakkas Türbesi ile aynı zamanda 1888 yılında başlanmış; ancak tam olarak ibadete açılması 1896 yılında mümkün olabilmiştir. Yapılışına eşraftan Hacıvehbizâde Ali Ağa öncülük etmiştir. Depremde hasar gören cami Sarıalemdarzâde Ahmet Efendi ve Feridunzâde Hasan Muharrem Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1996’da kısmî onarımdan geçmiştir.

Giresun Çınarlar Cami’ine Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde olup, yaya ve araç yoluyla ulaşım kolaydır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir